Twiin Portaal nieuws

Hier lees je het laatste nieuws over de ontwikkelingen rondom het Twiin Portaal. 

Radiologische beelden met één druk op de knop van Maastricht naar Aken

Alle ziekenhuizen in Nederland kunnen via het Twiin Portaal efficiënt digitaal radiologische beelden en verslagen met elkaar uitwisselen. Maastricht UMC+ is zelfs  al bezig met een succesvolle volgende stap. Met een pilotproject trokken ze de grens  over om ook online beelden uit te wisselen met Uniklinik RWTH in Aken.  Maag-, Darm- en Leverarts Matthijs Kramer van het MUMC+ en projectleider Stevin Treurniet vertellen vol enthousiasme over dit project met de naam Grensstreken.

“Patiënten die voor een lever transplantatie in aanmerking komen, ontvangen voor- en nazorg in Maastricht, terwijl de operatie en het directe postoperatieve herstel in het ziekenhuis in Aken plaatsvindt, vertelt Matthijs Kramer. “De samenwerking tussen de artsen van beide ziekenhuizen op dit vakgebied gaat al 10 jaar goed. Het uitwisselen van gegevens gaat daarentegen wat omslachtiger. De vele beeldvormende onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, CT- en MRIscans die in Maastricht worden gemaakt, werden tot voor kort nog altijd op dvd gebrand. Via 6 of 7 verschillende schakels moest die dvd uiteindelijk bij de juiste persoon in Aken terechtkomen. Allemaal momenten waarop het verkeerd kan gaan. Een omslachtig, tijdrovend en foutgevoelig proces en als het misgaat, betekent dat vooral vertraging in het proces en extra wachttijd voor de patiënt”

 

Matthijs Kramer, Maag-, Darm- en Leverarts

 

“TIJDVERSPILLING EN FOUTEN ZIJN HIERMEE ALS SNEEUW VOOR DE ZON VERDWENEN.“

 

Een jaar klinkt lang maar is heel snel
Dankzij het project DVDexit staan we in Nederland op het punt om definitief afscheid te nemen van het branden van schijfjes om beelden uit te wisselen, iets waar ze in Duitsland al een stuk verder mee zijn. Een mooi moment voor Maastricht en Aken om te kijken naar een oplossing om ook over de grens snel en simpel online beelden uit te wisselen bij levertransplantaties. Om dat te realiseren, startten het MUMC+, Uniklinik RWTH en Nictiz het project Grensstreken. Een pilot met Stevin Treurniet als projectmanager. “In mei 2020 zetten alle bestuursvoorzitters hun handtekening voor dit project. Een klein jaar later, op 17 maart om precies te zijn, vond de eerste succesvolle online uitwisseling van beelden plaats. Een jaar klinkt lang, maar CMIO/dermatoloog van het MUMC+ Joep Veraart vertelde mij dat een jaar juist heel snel is. Hij legde me uit dat dit soort trajecten in de zorg doorgaans veel trager gaan. Alleen al omdat voor levertransplantaties de ziekenhuizen in Maastricht en Aken samen met meer dan 10 aparte systemen werken waar in totaal zo’n 80 verschillende gegevens per patiënt staan. Dat dit project ook nog eens grensoverschrijdend is en er wetgeving en privacy bij komen kijken, maakt het extra complex.” 

Internationale standaarden
Het was de gestructureerde aanpak van Nictiz die voor de snelheid in het project zorgde. Met onder andere bestuurders, artsen en ITafdelingen van beide ziekenhuizen werden eerst de huidige en gewenste situaties in kaart gebracht. Dit gebeurde per groep afzonderlijk omdat al deze belanghebbenden hun eigen behoeften hebben en een andere ‘taal’ spreken. Met al le opgehaalde informatie zijn vervolgens realisatiescenario’s en een gap-analyse gemaakt. “De keuze viel al snel op Twiin/DVDexit, geleverd door Alphatron Medical”, zegt Stevin. “Deze oplossing draait op DICOM Mail; een netwerk gebaseerd op internationale standaarden. De beelden uit Maastricht zijn daarmee met één druk op de knop te delen en direct beschikbaar in Aken. De verzonden gegevens worden naadloos overgenomen in het Duitse systeem Westdeutscher Teleradiologieverbund (TRV). Artsen van beide ziekenhuizen kunnen de beelden samen bekijken en bespreken. Tijdverspilling en fouten zijn hiermee als sneeuw voor de zon verdwenen.” Technisch werkt het uitwisselen van beelden en verslagen met Twiin op dezelfde manier als TRV dat ook op DICOM Mail draait. Toen Alphatron Medical het MUMC+ aansloot op Twiin, lukte het met een paar kleine aanpassingen om het te koppelen met het TRV van Aken. Al tien jaar wordt DICOM Mail in Duitsland succesvol gebruikt en zo’n 530 partijen zijn inmiddels aangesloten op het TRV.

Snelheid, praktisch en veilig
De eerste ervaringen met dit project stemmen Matthijs erg enthousiast. “Het werkt heel simpel. Het enige dat we hier hoeven te doen is de beelden selecteren die we bijvoorbeeld herbeoordeeld willen hebben in Aken. Denk aan een CTscan en een MRI-scan. Je kiest hoe en naar wie je de beelden wilt sturen en drukt vervolgens op ‘ok’ om ze naar Aken te sturen. Een handeling die ons minder dan één minuut kost. Het is te vergelijken met het verzenden van een e-mail, met dat verschil dat we hiermee direct vanuit het elektronisch patiëntendossier werken. Snelheid, eenvoud en veiligheid zijn voor mij de grootste voordelen van deze oplossing. Omdat je binnen het patiëntendossier werkt, is privacy direct gewaarborgd. Je kan alleen in het dossier als je bent ingelogd. Niemand anders kan bij die informatie. Met een dvd is dat anders, hiermee kan in theorie tijdens ieder van de 6 of 7 eerder genoemde schakels iets misgaan met het risico op kwijtraken van patiënten informatie . Dat probleem is nu opgelost.” 

Make it work, Make it better, Make it beautiful 
De pilot Grensstreken richt zich op het delen van 11 van de in totaal 80 patiëntengegevens die komen kijken bij een levertransplantatie. Die 11 gegevens zijn beelden, daar ligt voor de artsen de grootste behoefte. Stevin: “Dat we met dit project deze beelden nu zo snel kunnen delen, is een kleine maar heel belangrijke stap. CMIO Joep Veraart gebruikt niet voor niets het motto: ‘Make it work, Make it better, Make it beautiful.’ Oftewel, begin met kleine stapjes en werk die verder uit. Twiin is daarvoor de ideale oplossing omdat het relatief weinig geld en inspanning kost om het te implementeren en het lost een substantieel deel van de problemen op die kwamen kijken bij het uitwisselen van patiëntgegevens.” 

“BEGIN MET KLEINE STAPJES EN WERK DIE VERDER UIT“

Vertrouwen om vervolgtrajecten op te starten
Op kleine schaal is het project tot nu toe technische relatief eenvoudig, de privacy is geborgd en vanuit de besturen was er snel draagkracht. Opschalen betekent meer uitdagingen. Maar na deze pilot met Twiin en TRV is er alle vertrouwen om vervolgtrajecten op te starten. “De samenwerking tussen Maastricht en Aken vindt op veel meer onderdelen plaats dan alleen voor levertransplantaties”, zegt Stevin. “Andere oplossingen om snel en online informatie te kunnen delen, verliepen tot nu toe moeizaam en met weinig succes. Ze zijn kostbaar en vragen veel maatwerk. Twiin biedt een oplossing die je gewoon kunt inpluggen. Het is een mooie ontwikkeling dat Alphatron Medical het nu in korte tijd voor elkaar krijgt dat alle ziekenhuizen in Nederland online snel en veilig beelden kunnen delen. In het klein kunnen wij dat nu dus ook met Aken in Duitsland dankzij dezelfde standaard oplossing. Een mooi begin van meer.”